Ken Uzelf

Socrates

Bij geboorte Anne-Claire en sinds de middelbare school liet ik Anne weg. Ik ben moeder van een volwassen zoon en ik kijk ernaar uit om ooit oma te worden. Trotse tante ben ik inmiddels al wel een paar jaar.

Geboren in Nieuwerkerk aan den Ijssel, het laagste punt in Nederland, en zo ergens in mijn kleutertijd in Limburg gestrand. Ik leerde uiteindelijk het dialect en daar hoor je nog wel wat van terug. Vaak krijg ik de vraag of ik Franse roots heb, maar mijn stamboom, terug tot 1600, laat dit niet zien.
Nu woon ik alweer een hele tijd “boven de Maas” en dat bevalt mij best.
Ik heb een hekel aan de februari periode en ga dan graag naar een zonnige plek.

Over bewust bevallen en ouderschap

 

Misschien ken je de uitdrukking; ‘Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen’ van de filosoof Søren Kierkengaard?

Dat geldt voor een groot deel ook voor de transformatie die plaatsvindt tijdens zwangerschap en geboorte en vervolgens het ouderschap. Het zijn grote processen in je leven met een doorwerkende impact.

Bewust zijn van je eigen gedrag, gedachten en emoties en dient zowel de aanstaande ouder(s) als de zorgverlener op persoonlijk vlak maar juist ook in de samenwerking.
Hoe kun je elkaar nu het beste aanvullen en versterken? Op welke manier ben je geïnteresseerd in de ander? 

Naast mijn achtergrond als verloskundige ben ik ook holistisch coach. Deze combinatie helpt me om met ouders doelgericht toe te werken naar de wenselijke droombevalling en tegelijk een stukje persoonlijke ontwikkeling te creëren.

Holistisch betekent voor mij, naast nog veel meer, dat we als mens niet alles in de hand hebben maar wel kijken welke mogelijkheden er zijn om bij te dragen aan een gewenste situatie. 

 

Moderne wetenschap en natuurlijk vertrouwen

 

Het geboortesysteeem in Nederland is nog altijd uniek. Als vrouw heb je keuzevrijheid waar en hoe je wilt bevallen, met een steunend systeem dat als er medische hulp nodig is het toegankelijk en goed is.

Waar nu veel medicalisering is rond geboorte komt er ook een tegenbeweging. Meer terug naar de natuur waar eigen regie en intuïtie een belangrijke plek hebben. Tegengeluid en alternatieven juich ik toe al zie ik hier ook verwarring en teleurstelling ontstaan. Veel heeft te maken met context. Door het aanbod van one size fits all methodiek en de standaard
zend-informatie is het lastig om het op je persoonlijke situatie toe te passen.

In de praktijk had ik tijd te kort om ouders én te voorzien van eerlijke informatie én voor te bereiden op de ‘stel dat’ situaties naast het aanbieden van de standaard basiszorg. Omdat ik een eigen kijk heb op voorbereiden, die ik als belangrijke sleutel zie voor een positieve bevalervaring, heb ik mijn aanbod samengesteld zoals het nu is. 
Daarbij wil ik de ruimte geven aan het proces voor de partner en de verandering binnen de relatie. Tenslotte is dat de fundering voor een gezond gezin.

 

Persoonlijke zorg

 

Of het de taak is voor de verloskundige, het begeleiden van dit stuk? Ik denk van wel. In gesprek kun je samen de koppeling maken tussen het levensverhaal van de aanstaande ouders, de wensen voor de geboorte van hun baby en het ouderschap dat ze zelf gaan vervullen. Wat betreft kennis over de zwangerschap, bevalling en het kraambed, dat is mijn vak. Op deze manier komt er zo min mogelijk ruis en meer rust en vertrouwen.

Dat het zorgsysteem nog niet zover is om differentiatie in ons vakgebied te faciliteren betekent met name dat ik samen met anderen een nieuwe weg creeër.

 

Variatie

Naast het werken met ouders vind ik het fijn om collega’s te begeleiden. Individueel en ook voor teams hoort ontwikkeling gewoon bij het leven. De tijd nemen om te reflecteren en onuitgesproken zaken op tafel te gooien helpt om ruimte te creëren voor het plezier en de passie om ouders te begeleiden.

 

 

Claire Baby

‘I Can Handle It’

Áls je me kent dan weet je dat,

                                     en

Ik op mijn 9de ik B.O.M. moeder werd van mijn babypop.
Mijn soulmate mij leerde make-uppen en ik haar fietsband plakte.
Onze (mijn andere soulmate) zoon werd geboren op mijn 25ste verjaardag.

Wil jij het optimale uit jezelf en jouw voorbereiding halen?

Gun jij jezelf meer dan een methode of techniek?