Life of a Midwife

Als Mentor Geboortezorg help ik jou met persoonlijke en professionele ontwikkeling, zodat je met vertrouwen en plezier jouw cliënten begeleidt om natuurlijk & bewust te bevallen, zonder over je eigen grenzen heen te gaan.

De eed van Hippocrates; "Ik zal aan de cliënt geen schade doen."

N

Gefascineerd door het natuurlijk proces van zwangerschap en geboorte begon je aan je opleiding. Het is echt magisch en om daar getuige van te zijn is een voorrecht.
Tijdens je studie heb je helaas meer medische bevallingen dan thuisbevallingen begeleid. Inmiddels heb je meer ervaring dan bij je afstuderen, maar toch, je verwijst meer cliënten dan je zou willen.

N

Na een zoveelste drukke dienst moet je echt eerlijk zijn met jezelf. Als je meer energie had gehad, had je die ene vrouw niet richting pijnstilling gekletst maar had je haar gesupport. Je hebt niet kunnen waarmaken wat je voor ogen had toen je je diploma in je zak stak. Je redeneert dat schaamtegevoel weer weg want eigenlijk kun jij er ook niks aan doen. Je gaat door de druk al over je eigen grenzen zodat de praktijk door kan draaien.

N

Je denkt aan een gesprek met die ene cliënt. Leuke vrouw, weet wat ze wil en heeft wensen die eigenlijk niet heel gek zijn maar het knaagt. Richtlijnen en protocollen zijn er niet voor niets en af en toe wijk je zelf ook een beetje af. Maar nu, je voelt je niet relaxt en bekwaam om aan bepaalde wensen te kunnen voldoen en vervolgens het risico te lopen afgebrand te worden door collega’s. “Als er iets mis gaat dan ben je echt de sjaak” hoorde je laatst nog dus dat ga je echt niet opzoeken.

Bewust begeleiden van de fysiologische zwangerschap, bevalling & kraamtijd én zelf een leuk leven hebben

 

Stel je voor hoe het zou zijn als je de fysiologie echt bewaakt met plezier en vertrouwen, zonder angst of verlies van veiligheid en met respect voor je professionaliteit en eigen grenzen.

Dat je bij de uitgesproken wensen van een cliënt niet meteen in de weerstand en ‘ja maar’ stand schiet, maar dat jij een open gesprek voert en jullie tegemoetkomen aan elkaar zonder haar of jezelf tekort te doen.

Wanneer je tijdens een drukke dienst wel beroep doet op een collega zodat jij voor jouw cliënt en jezelf echt goede zorg levert zonder dat je je schuldig voelt.

Je niet door collega’s laat intimideren wanneer het over beleid gaat omdat jij, als professional op jouw gebied, je verantwoordelijkheid neemt en je handelen niet hoeft te verdedigen maar zonder gedoe weet te onderbouwen.

“Niet onnodig medicaliseren betekent kritisch kijken naar je eigen handelen en gedachten en dan stretchen. Dat is spannend, maar absoluut van waarde.”

Senior verloskundige en nooit uitgeleerd

Ik voel nog de brok in mijn keel op het moment dat ik de eed af legde. “Ik zal aan de cliënt geen schade doen.” Voor mij betekende dat altijd kritisch blijven in mijn zelfreflectie en niet alleen mijn ego (laten) strelen. Wat is goeie zorg? Behoud en faciliteren van de fysiologie, de taak en ambacht van de verloskundige, is uitdagend door de toenemende medicalisering van het oorspronkelijk natuurlijk proces.

Met meer dan 20 jaar ervaring in de verloskunde, een eigen praktijk, bestuurlijke functies en als studentbegeleider, weet ik wat er leeft in het land en bij collega’s. En ook ik heb buikpijn, klotsende oksels en een droge mond gehad terwijl mijn geweten in mijn nek hijgde.

De combinatie van vakkennis en expertise in coaching, communicatie en relatie dynamieken zet ik in om jouw persoonlijke ontwikkeling te ondersteunen zodat jij jezelf, als professional met plezier, strategisch & authentiek neerzet in het werkveld.

Leiderschap in de verloskunde neem je zelf!

Authentiek

Naast bevoegd en bekwaam in je vak ben je ook altijd in ontwikkeling. Naast opschalen van vakkennis kijk je kritisch naar jouw ervaringen, jouw rol en handelen. In combinatie met persoonlijke groei zet jij jouw beste zelf neer.

Duurzaam werkplezier

Persoonlijk leiderschap zorgt voor minder stress en frustratie. Je voelt je zelfverzekerd, geeft je grenzen aan en bent een krachtige steun voor anderen omdat je je eigen kwaliteiten en talenten effectief inzet.

Communicatie 2.0

Bewust communiceren is meer dan de skills en patronen die je hebt aangeleerd. Je bent niet meer aan het chitchatten, overtuigen of verdedigen, verzandt niet in oeverloos zenden en durft je mening te geven ook al is het spannend.

Zij gingen jou voor

Claire observeert scherp wat zich op dat moment aandient en stemt hier secuur haar aanbod op af.

Ze durft af te wijken als dag nodig is en neemt genoeg tijd en ruimte om passende hulp te bieden.

Zo doen we dat

Jouw eigen ervaring of casuïstiek is de ingang voor de coaching. Via deze ervaring(en), het raakvlak van jouw persoonlijke rol en vakkennis, kom je bij jouw dieper gelegen drijfveren. Vanuit daar verander je niet alleen aan de buitenkant en in je doen en laten maar wezenlijk aan je binnenkant, je zijn.

Nederlandse eed van Hippocrates

 

Ik zweer/beloof dat ik de verloskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens.

Ik stel het belang van de cliënt voorop en eerbiedig haar opvattingen.
Ik zal aan de cliënt geen schade doen. Ik luister en zal haar goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd.
Ik zal de verloskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen.
Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden.
Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving.
Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen.
Ik maak geen misbruik van mijn verloskundige kennis, ook niet onder druk.

Ik zal zo het beroep van verloskundige in ere houden.

Dat beloof ik,
of
Zo waarlijk helpe mij God almachtig.

Voel jij ook dat je die stap kan maken, als mens en in jouw carrière?

Niet nog meer algemene kennis of vaardigheden maar door persoonlijke groei een verloskundige 2.0 zijn.

Veelgestelde vragen

Zijn de kosten aftrekbaar van de belasting?

Je hebt meerdere mogelijkheden wellicht. In een kennismakingsgesprek kijk ik mee naar jouw situatie.

Hoeveel tijd nemen de opdrachten in beslag?

Dat is afhankelijk van jou. Omdat je bewust kiest voor coaching raad ik het aan om elke dag in elk geval bezig te zijn om in te zoomen op je proces, al is het maar 5-10 minuten. Continuïteit maakt het verschil.