De trend van de “1 daagse” voorbereiding op de grootste verandering van je leven
Een aantal jaar geleden werd het een trend. Als aanvulling op het bestaande aanbod voor zwangeren, eventueel met partner, ter voorbereiding. 1 dag(deel) boordevol kennis, tips & trucs en ook wel een oefening hier of daar. Voor de bevalling.
Vernieuwing juich ik toe, en als verloskundige nodigde ik cliënten altijd uit om iets aan voorbereiding te doen.
Opmerkingen als : “Ik zie wel, ik laat het op me af komen en ik heb gewoon vertrouwen”, zijn interessant. In het kraambed hoorde ik namelijk vaker wel dan niet uit de mond van diezelfde cliënt; “Ik had het gevoel achter de feiten aan te lopen, er is me dit of dat overkomen, ik ben overvallen door…, als ik had geweten dat…’. Hoe goed de bevalling ook was verlopen, dat was het punt niet.
Dus ja, die trend. 1 dag investeren in jezelf voorbereiden op de meest indrukwekkende dag van je leven, dat moet toch op te brengen zijn. Hoe mooi dat die cursussen gretig aftrek vonden.
Vervolgens had ik het tijdens spreekuren druk met het beantwoorden de vragen die men had n.a.v. van zo’n dag. Mijn conclusie: de kwaliteit van de inhoud, dat kon beter. Ik had de kennis en vaardigheden in huis en samen met een bevriend oud cliënt, die zich inmiddels had gespecialiseerd tot doula en hypnobirthdocent, ben ik in onze regio een 1 daagse masterclass gaan aanbieden.
Zo’n 4 jaar lang organiseerde we elke 6 weken een dag en gaven we in een mooi programma de beste selectie van onze expertise. Maar…net zoals tijdens mijn spreekuren vond ik het steeds lastiger worden. Ik ben niet zo heel goed (gewoon echt niet) in een programma afdraaien als er wezenlijke vragen gesteld worden waarvan ik weet, hier past geen Quick fix oplossing/antwoord.
Ik zou iemand goed 1:1 kunnen begeleiden als vervolg op die dag, maar velen zagen de noodzaak tot coaching zelf nog niet en op dat moment was ik niet bezig met het aanbieden van mijn aanbod omdat mijn agenda gewoon vol was.
Gemis voor de cliënt en frustratie voor mij omdat ik haar geen dienst had bewezen om echt tegemoet te komen aan haar vraag.
Na 4 jaar en een aantal gesprekken met mijn collega ben ik gestopt met die 1 daagse.
Stel je voor dat je aan mij vraagt;
“Claire, hoe kan ik ontspannen blijven als ik niet weet wat er gaat gebeuren en ik raak in paniek?”
Dat zie ik 3 thema’s waar je kan verdiepen.
Ontspanning, paniek en ‘het onbekende.’
Voor verdieping en hulp op maat is aandacht nodig. Zelfreflectie, een spiegel en gesprekspartner die lijn kan houden zodat je niet afdwaalt van waar het werkelijk over gaat.
Dat kan niet hap snap tussendoor, of door een one-size-fits-all ademmethode mee te geven voor thuis. Dan heb je stil te staan om bewust te worden van de momenten wanneer je die trigger nog meer ervaart en wat dan je reactie is. Meestal bevind je je dan in een fight, flight of freeze stand en dan is je bewustzijn juist beperkt. Pas na bewustwording kun je effectief en veranderend werken met de ademhaling.
Die quick fix dus.
Vrouwen die zwanger zijn bevinden zich in de meest dynamische tijd van hun leven. Druk, druk, druk, met carrière, je relatie, sociale contacten en vaak nog een verhuizing of verbouwing tussendoor.
Ik kan de keuze voor een compacte voorbereiding op je bevalling dan ook begrijpen.
Het is een korte termijn gedachte, waar past het in je schema, praktisch en de rest doe je op vertrouwen. Of hoop?
Wanneer ik aan preventie denk (mijn taak als vroedvrouw), dan kijk ik niet alleen naar gezonde lifestyle, zoals voeding en beweging, maar ook naar het grote plaatje. Hoe gaat je leven veranderen als je moeder wordt, wat doet dat met jou, met je relatie, met je carrière? Hoe verhoud je je op al deze gebieden en tot elkaar, als partners? Welke oude patronen en overtuigingen komen in dit proces naar boven die je niet meer (gaan) dienen als de baby er eenmaal is?
Lange termijn verandering, vanuit bewustzijn, heeft een uitgebreidere aanlooptijd nodig. Wanneer je een baby verwacht gaat er veel aandacht naar dat ene proces, de bevalling. Best paradoxaal omdat juist je lichaam en je baby ‘het van nature doen’. Feitelijk hoef je je er niet veel mee te bemoeien, ook de zorgverleners niet.
Dat is sowieso nog een punt; Hoe werkt het zorgsysteem nou echt en bovendien, hoe afhankelijk ben je van de ervaring en expertise van jouw zorgverleners zoals je verloskundige of kraamverzorgster.
Iedereen is uniek
De verandering die je als ouders persoonlijk doormaakt, de invulling van je dagelijks leven en het proces van de baby, krijgen zoveel minder aandacht terwijl dat grotendeels de kwaliteit van je welzijn bepaalt.
Al die info in een paar uur in je opnemen, dan nog verwerken en toepassen in jouw eigen verhaal, best veel gevraagd, zelfs van de beste of snelste leerling.
Ik doe dus niet meer mee aan korte termijn, quick fixes, oppervlakkig en met name informatie zenden om maar zoveel mogelijk aan kennis overdracht te doen.
Wat ik wel doe lees je verder in mijn programma aanbod, dat vind je hier.
Je bent altijd welkom voor kennismaking zodat we op jouw situatie of vraag kunnen inzoomen.
0 Reacties